Ruim 11 miljoen mensen van 12 jaar en ouder hebben het NL-Alert controlebericht van 3 december ontvangen. Een stijging van 1 miljoen mensen ten opzichte van het vorige controlebericht van juni, zo heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laten weten.

De overheid zendt twee keer per jaar een controlebericht uit waarmee burgers kunnen controleren of hun telefoon goed is ingesteld. Dit keer werd het bericht ook voor het eerst op digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro getoond. Zo’n 300.000 mensen van 12 jaar en ouder zagen het NL-Alert controlebericht op de digitale vertrekborden.

NL-Alert wordt door de overheid ingezet om mensen gericht te alarmeren en informeren bij uiteenlopende noodsituaties, zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage of vervuiling van drinkwater. Oorspronkelijk werd het bericht alleen naar mobiele telefoons gestuurd. Om zoveel mogelijk mensen bij een ramp in de omgeving te informeren is besloten om NL-Alert naar aanvullende kanalen uit te breiden.

De NCTV laat weten dat veel in Nederland verkochte telefoons al zijn ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen zoals de iPhone moeten gebruikers dit zelf doen. Het volgende NL-Alert controlebericht wordt op maandag 3 juni 2019 uitgezonden.