Het gebruik van schermen met blauw licht in de avond zorgt in Nederland voor slaapproblemen bij jongeren van 13 tot 18 jaar, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In het onderzoek worden eerdere bevindingen bevestigd dat regelmatig of langdurig schermgebruik ‘s avonds leidt tot verstoorde slaap, schrijft het RIVM.
Het RIVM werkte samen met het Amsterdam Medisch Centrum, het Nederlands Herseninstituut en onderzoeksorganisatie Lifelines om het onderzoek naar schermgebruik van jongeren in de avond uit te voeren.
Van de kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar gebruikt 22 procent elke dag ‘s avonds een scherm. Bij jongeren van 13 tot 18 jaar ligt dat aantal op 83 procent.
Slechter slapen vanwege blauw licht
Het RIVM stelt dat de kinderen en jongeren die ‘s avonds langdurig schermen met blauw licht gebruiken, zo’n 40 minuten minder slapen dan mensen die dat niet doen. Dat komt met name omdat ze later gaan slapen.
De mensen die een scherm gebruiken in het uur voordat ze gaan slapen, hebben meer slaapklachten, blijkt uit het onderzoek. Naast symptomen van slaaptekort overdag, worden de jongeren en kinderen ‘s nachts ook vaker wakker en komen ze lastiger in slaap.
Bij mensen die filters voor blauw licht gebruiken, werden de klachten verminderd. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat blauw licht in de avond slaap kan verstoren. Veel telefoons en laptops hebben inmiddels oplossingen ingebouwd om dit soort licht te filteren, door het scherm een oranje gloed te geven.
https://www.nu.nl/internet/5775471/rivm-nederlandse-jongeren-slapen-slechter-door-schermgebruik-in-avond.html