Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht honderden apps die de gezondheid van gebruikers meten. Een deel daarvan voldoet niet aan de richtlijnen.

Het RIVM onderzocht 271 apps waarmee gebruikers hun gezondheid of leefstijl in kaart kunnen brengen. Daarvan blijkt 21 procent een medisch hulpmiddel te zijn.

De apps bieden bijvoorbeeld ondersteuning bij een ziekte. Zo geven ze tips bij het stoppen met roken, meten ze de hartslag of bieden ze hulp bij psychische problemen. Bij de helft van van de apps die als medisch zijn beoordeeld, ontbreekt de CE-markering die daarvoor nodig is, stelt de RIVM.

Het onderzoek werd uitgevoerd nadat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Milieu (VWS) wilde weten welke medische producten er op de markt zijn en of ze voldoen aan de voorschriften. De maker van een medisch hulpmiddel is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid.

In 2020 treedt de nieuwe regelgeving voor medische hulpmiddelen in werking. Gezondheidsapps krijgen dan een zwaardere toelatingsprocedure om in appwinkels te verschijnen.

https://www.nu.nl/apps/5719353/rivm-deel-van-medische-apps-voldoet-niet-aan-richtlijnen.html