Nederlanders die zich hebben laten vaccineren en gebruik willen maken van het coronapaspoort hoeven hun gegevens niet in de centrale vaccinatiedatabase van het RIVM te laten registreren. Het is echter nog onbekend welke opties deze mensen hebben, aangezien het ministerie van Volksgezondheid hier nog aan werkt. Dat schrijft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Gegevens van Nederlanders die zich hebben laten vaccineren en hiervoor toestemming geven zullen minimaal twintig jaar door het RIVM in de centrale vaccinatiedatabase worden bewaard. Van mensen die geen toestemming geven worden ook gegevens vastgelegd, maar zal het uitsluitend om geanonimiseerde data gaan, zo liet de minister eerder weten. Het gaat dan om vaccinatiegegevens (vaccin, batchnummer, prikdatum, eerste of tweede prik), herkomst (Nederland, BES-eilanden en CAS-landen) en leeftijdscohort (drie cohorten).

De data wordt verzameld in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). In het register worden oproep- en vaccinatiegegevens bijgehouden, zoals wie, wanneer, welk vaccin heeft gekregen. Via het systeem kunnen vaccinatiegraad en bijwerkingen worden gemonitord. Het cliëntportaal van het CIMS, toegankelijk via DigiD, geeft burgers sinds 8 april toegang tot hun eigen vaccinatiegegevens.

Gevaccineerden die hun gegevens in CIMS laten registreren kunnen straks via de CoronaCheck-app een vaccinatiestatus genereren die gebruikt kan worden bij internationaal reizen, schrijft De Jonge. Ook wordt een papieren optie ontwikkeld waarbij mensen die geen toegang hebben tot het internet of een smartphone ook een vaccinatiebewijs kunnen aanvragen.

Voor mensen die zijn gevaccineerd maar geen toestemming hebben gegeven om hun gegevens in de centrale database te registreren of voor een andere reden niet geregistreerd staan in een van de bronsystemen, worden ook opties uitgewerkt. Minister De Jonge zal de Tweede Kamer hier op een later moment over infomeren. Als alles volgens planning verloopt zou het in juni mogelijk moeten zijn om de vaccinatiestatus via de CoronaCheck-app op te vragen.

Source