De rechtszaak die de Consumentenbond samen met Data Privacy Stichting (DPS) heeft aangespannen tegen Facebook mag doorgaan, zo oordeelde de rechtbank Amsterdam vrijdag. De twee partijen vinden dat Facebook zijn Nederlandse gebruikers moet compenseren voor het schenden van hun privacy.

De zaak ging in april van start, maar werd toen niet inhoudelijk behandeld. Volgens Facebook was het maar de vraag of een Nederlandse rechter zich over deze rechtszaak kon buigen, omdat het hoofdkantoor van Facebook in Ierland gevestigd is. Daardoor zou de zaak mogelijk in Ierland moeten plaatsvinden. Ook zou DPS geen aangifte kunnen doen omdat het geen benadeelde partij was.

De rechter heeft de bezwaren van Facebook nu ongegrond verklaard. Daardoor kan de zaak inhoudelijk worden beoordeeld. Dat betekent dat Facebook op 20 oktober moet reageren op de aanklacht.

In 2017 bepaalden privacytoezichthouders in Nederland en Frankrijk al dat Facebook de nationale wetten van die landen had overtreden met de manier waarop het omsprong met de gegevens van gebruikers. DPS en de Consumentenbond spanden naar aanleiding daarvan een collectieve rechtszaak tegen Facebook aan. Ruim 185.000 gedupeerden hebben zich inmiddels bij de Consumentenbond gemeld.

Het Amerikaanse bedrijf laat weten zich te zullen blijven verdedigen tegen de beschuldigingen.

Source