Facebook treft in de Verenigde Staten geen blaam voor het aanbieden van een mogelijkheid waarmee het bedrijf mogelijk gevoelige medische informatie in handen krijgt.
Een rechtszaak daarover is terecht afgewezen, oordeelt het Hof van Beroep voor negen Amerikaanse staten, meldt Law360. De federale rechtbank vertegenwoordigt ongeveer een vijfde van de inwoners van de VS.
De zaak tegen het Facebook en zeven gezondheidswebsites was aangespannen door een groep gebruikers. Zij vonden dat het sociale medium door het aanbieden van een zogenoemde Facebook-pixel gevoelige medische informatie in handen kreeg.
Het hof van beroep oordeelt dat de gegevens niet zo gevoelig zijn als de aanklagers beweren. “De data laten alleen zien dat de aanklagers naar openbare gezondheidsinformatie zochten en die bekeken”, schrijft de rechtbank. “De gegevens onthullen op zichzelf geen details over de medische status of de medische geschiedenis van de gebruiker.”
Ook kunnen de aanklagers zich niet beroepen op het privacybeleid van Facebook. Het zijn immers de organisaties achter de andere websites die ervoor kiezen om de Facebook-pixel te installeren en zo de informatie door te sturen. “Facebook kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor beloftes die het niet gemaakt heeft.”
Nederlandse verzekeraars gebruikten ook Facebook-pixel
In april bleek dat Nederlandse verzekeraars het surfgedrag van hun websitebezoekers met een Facebook-pixel doorsturen naar het sociale medium.
Met de praktijk overtraden de websites mogelijk de Nederlandse privacywet, zei de Autoriteit Persoonsgegevens destijds. Meerdere verzekeraars hebben de Facebook-pixel na het nieuws van hun website verwijderd.
https://www.nu.nl/internet/5621288/rechtbank-vs-facebook-treft-geen-blaam-volgen-medische-sites.html