Zoekmachines zouden alleen in webbrowsers van Europese gebruikers het recht om vergeten te worden hoeven toe te passen.

Dat concludeert advocaat-generaal Maciej Szpunar in een advies aan de rechtbank.

Het Europees Hof besloot in mei 2014 dat zoekmachines schadelijke resultaten in sommige gevallen uit de zoekresultaten moeten verwijderen als de betreffende persoon daarom vraagt.

In 2015 weigerde Google om koppelingen te verwijderen van al zijn pagina’s, nadat de Franse privacywaakhond dat had gevraagd. In plaats daarvan werd informatie alleen gewist van domeinnamen gekoppeld aan Europese lidstaten.

De zaak ging naar de Europese rechter, die hem op dit moment nog behandelt. Nu heeft de advocaat-generaal de zoekgigant gelijk gegeven. Een zoekmachine is volgens hem “niet verplicht om deze verwijdering toe te passen op alle domeinnamen”, maar hoeft dit enkel bij Europese domeinen te doen.

Zoekmachines moeten ip-adressen in de gaten houden

Wel moeten zoekbedrijven ervoor zorgen dat Europeanen niet makkelijk de verwijderde informatie alsnog kunnen opzoeken, door bijvoorbeeld te kijken of een Europees ip-adres probeert om een Amerikaans domein te bezoeken.

In een tweede zaak concludeert de advocaat-generaal dat zoekmachines verzoeken tot verwijdering van koppelingen naar gegevens systematisch moeten inwilligen. Daarbij moeten bedrijven er wel op letten dat het recht op vrije meningsuiting wordt beschermd.

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Het Europees Hof kan daarom ondanks dit verzoek nog het tegendeel oordelen. In de praktijk wordt het advies wel meestal opgevolgd.

https://www.nu.nl/internet/5674997/recht-om-vergeten-te-worden-hoeft-alleen-binnen-europa-toegepast-te-worden.html