Vpn-dienst ProtonVPN steunt de ontwikkeling van het WireGuard-protocol, een nieuw protocol voor het opzetten van vpn-verbindingen. WireGuard is een cross-platform vpn-oplossing die naar eigen zeggen sneller, eenvoudiger en bruikbaarder dan IPSec wil zijn.

Ook zou het beter moeten presteren dan de populaire vpn-oplossing OpenVPN. Het aantal regels code van WireGuard is veel kleiner dan dat van andere vpn-protocollen. “Dit maakt het veel eenvoudiger dan eerdere vpn-protocollen, zoals IPsec en OpenVPN. Minder regels code maakt dat het WireGuard-protocol eenvoudiger is uit te rollen, te gebruiken en te auditen. Deze eenvoud houdt ook in dat WireGuard veiliger is, beter presteert en zeer efficiënt met resources omgaat”, aldus Richie Koch van ProtonVPN.

Koch merkt op dat deze verbeterde efficiëntie ervoor zorgt dat vpn-servers minder worden belast, waardoor servers een hogere maximale snelheid kunnen behalen. De verminderde belasting zorgt er ook voor dat één server meer gebruikers aankan en dat die gebruikers elk hogere snelheden halen. Zo is OpenVPN beperkt tot een snelheid van 300 Mbps, maar kan WireGuard veel hogere snelheden halen, gaat Koch verder.

Belangrijker is dat verschillende onderzoeksgroepen WireGuard en de gebruikte cryptografie hebben onderzocht en geverifieerd. Door deze resultaten heeft ProtonVPN besloten om WireGuard te overwegen. De vpn-dienst heeft nu verschillende servers opgezet voor interne tests. Het zal echter nog wel even duren voordat er een publieke uitrol zal plaatsvinden. Dit komt mede doordat de ProtonVPN-software WireGuard moet ondersteunen. Om de ontwikkeling van WireGuard te steunen heeft ProtonVPN besloten om geld voor de ontwikkelaars in te zamelen. Daarbij wil de vpn-dienst minimaal 10.000 euro ophalen.