De versleutelde e-maildienst ProtonMail heeft maatregelen genomen om een door de Russische overheid ingestelde blokkade te omzeilen. Sinds het begin van deze maand hebben sommige mailservers in Rusland problemen om met de servers van ProtonMail te communiceren.

Russische e-mailproviders zoals Mail.ru hebben hierdoor moeite om berichten naar ProtonMail te versturen. De blokkade zou naar aanleiding van verschillende valse bommeldingen zijn ingesteld. Volgens de versleutelde e-maildienst staat het niet op een officiële Russische blokkadelijst en was er geen juridische procedure over de blokkade. Het bedrijf noemt de blokkade dan ook ongerechtvaardigd.

ProtonMail heeft nu verschillende technische maatregelen geïmplementeerd om de impact van de blokkade te beperken. De e-maildiensten in Rusland zijn op dit moment dan ook operationeel en gebruikers kunnen de e-mailprovider gewoon benaderen. Mocht de situatie veranderen dan zegt ProtonMail aanvullende maatregelen te zullen nemen om ervoor te zorgen dat de dienstverlening in Rusland blijft werken.

Afsluitend geeft de e-mailprovider verschillende adviezen aan Russische gebruikers. Zo wordt aangeraden een vpn te gebruiken en contacten op te roepen om ook via ProtonMail te mailen. De blokkade heeft namelijk geen impact op de onderlinge communicatie tussen ProtonMail-gebruikers. Als laatst wordt aangeraden om bij de Russische internetproviders MTS en Rostelecom een klacht in te dienen.

Het is niet voor het eerst dat Rusland techbedrijven in het land blokkeert. Vorig jaar werd de versleutelde chatdienst Telegram geblokkeerd.