De op privacy en security gerichte Librem 5-smartphone zal in het derde kwartaal van dit jaar verschijnen, zo heeft ontwikkelaar Purism bekendgemaakt. Ook is nu duidelijk welke processor de telefoon krijgt. De Librem 5 draait op PureOS “een volledig vrij, ethisch en opensourcebesturingssysteem dat niet op Android of iOS is gebaseerd”, zegt Todd Weaver, de oprichter en ceo van Purism.

Het is daarmee volgens Weaver de enige smartphone met een volledig vrij en auditbaar besturingssysteem die de belangen van de gebruiker voorop stelt, in plaats van de winst van grote ondernemingen. De telefoon kan ook andere GNU-distributies draaien, zoals Ubuntu, Fedora en Suse. In 2017 wist de Librem 5 via een crowdfundingcampagne 1,5 miljoen dollar op te halen.

Oorspronkelijk zou de telefoon in het tweede kwartaal van dit jaar verschijnen, maar dat zal het derde kwartaal worden. Purism wilde de i.MX8M Quad van chipfabrikant NXP als processor gebruiken, maar die had problemen met de temperatuur en stroomverbruik. Daarop werd er naar een andere processor gekeken, de i.MXM8 Mini. Dit is een nieuwe processor die Purism eerst verder wilde onderzoeken.

Begin deze maand kwam NXP met een software stack voor de i.MX8M Quad, waardoor het stroomverbruik en verhittingsproblemen verdwenen. Daardoor kan er toch met de eerste keuze worden gewerkt. Weaver merkt op dat de i.MX8M Quad de krachtigste processor is die zowel een goede temperatuur als batterijduur heeft. Nu alle specificaties zijn vastgesteld gaat de telefoon binnenkort in productie. De telefoon kan tot de lancering voor 649 dollar worden besteld. Daarna gaat de normale prijs van 699 dollar gelden.

Image