De populaire cryptominer Coinhive, die ook veelvuldig door cybercriminelen werd gebruikt, stopt per 8 maart. Dat hebben de ontwikkelaars via de eigen website aangekondigd. De Coinhive-cryptominer is een stukje JavaScript-code dat in de browser draait en de rekenkracht van de computer gebruikt om de cryptovaluta Monero te minen. Hiervoor voert de computer een cryptografische berekening uit.

De ontwikkelaars van Coinhive wilden met hun oplossing een alternatief voor advertenties bieden. In plaats van advertenties te tonen konden websites het Coinhive-script toevoegen en zo inkomsten genereren. Bezoekers kregen geen advertenties meer te zien, maar moesten een deel van de rekenkracht van hun systeem afstaan.

De eerste versie van de Coinhive-cryptominer vroeg gebruikers niet om toestemming en werd direct in de browser van bezoekers uitgevoerd. Criminelen maakten hiervan misbruik door op gecompromitteerde websites hun Coinhive-script te injecteren. Ook hadden aanvallers het voorzien op kwetsbare routers. Op de routers werd kwaadaardige code geïnstalleerd die waar mogelijk het Coinhive-script van de aanvallers op bezochte websites injecteerde.

Omdat Coinhive en andere cryptominers geen toestemming vroegen besloten verschillende adblockers en anti-virusprogramma’s om cryptominers te blokkeren. Eind 2017 kwam Coinhive daarop met een script dat gebruikers wel om toestemming vroeg voordat de rekenkracht van hun systeem werd gebruikt. De versie die zonder toestemming werkte bleven de ontwikkelaars ook gewoon aanbieden en ondersteunen.

Eerder deze maand werden nog verschillende apps in de Microsoft Store ontdekt die van een verborgen Coinhive-cryptominer waren voorzien en zonder toestemming de rekenkracht van het systeem gebruikten. Na anderhalf jaar komt er echter een einde aan Coinhive. Volgens de ontwikkelaars is het niet meer economisch rendabel. Dit komt mede door de dalende koers van cryptovaluta en een aangekondigde “hard fork” van Monero op 9 maart. Daarop is besloten om per 8 maart de stekker uit de cryptominer te trekken.