Een groep van veertien politievrijwilligers gaat vanaf vandaag de politie helpen met onderzoek naar cybercrime op het dark web. Het gaat in alle gevallen om mensen die al door de politie zijn gescreend omdat ze een deel van de week reeds werkzaam zijn als vrijwilliger bij de politie.

Onder hen zitten mensen uit allerlei kennisgebieden en met verschillende ervaringen, zoals ict-consultants, een ict-specialist van een grote bank, een gepensioneerde natuurkundige, een bio-informaticus en een kankeronderzoeker. Degenen die voor de zoektocht naar cybercrime worden ingezet, hebben al kennis en ervaring van ict, aldus de politie.

“Uit een inventarisatie uit 2017 bleek dat er bij de politie ruim tweehonderd vrijwilligers werken die over relevante ict-kennis en -expertise beschikken”, zegt programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas. Op deze manier benut de politie de kennis die bij de vrijwilligers aanwezig is.

De vrijwilligers zullen zich net als de gewone Darkweb-teamleden via de TOR-browser of anderszins op de verschillende Darknet Markets begeven en in kaart brengen welke activiteiten zich daar afspelen. Een deel van die werkzaamheden kunnen ze vanuit huis doen.

Mogelijk gaat de politie volgend jaar ook ict’ers van buitenaf aantrekken die op vrijwillige basis meewerken met de politie.