De politie heeft via een online campagne duizenden jongeren gewaarschuwd voor het plegen van cybercrime. Bijna tienduizend Nederlandse jongeren klikten op een link die informatie over het uitvoeren van ddos-aanvallen en inbreken op accounts leek te bevatten, maar in werkelijkheid wees naar een video en website van de politie. De politie stelt dat het zich voor het eerst via een landelijke campagne op “potentiële daders” richt.

Het doel van de campagne “Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime” is jongeren bewust te maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van cybercrime, zo laat de politie in een vandaag verschenen persbericht weten. De jongeren klikten op een link die informatie zou bevatten over het stelen van geld voor de online game Fortnite, het inbreken op Instagram-accounts en het uitvoeren van een ddos-aanval tegen hun school.

In alle drie de gevallen werden de jongeren doorgeleid naar een video met uitleg over het strafbare feit. Vervolgens kwamen ze op de website Vraaghetdepolitie.nl terecht. De video’s die voor de campagne waren opgezet werden de afgelopen dagen 500.000 keer bekeken. Volgens Floor Jansen, binnen de politie expert op het gebied van jeugd en cybercrime, begint de aanpak van cybercrime onder jongeren bij bewustwording over wat strafbaar is en wat de gevolgen kunnen zijn.

“Dat is voor veel jongeren niet helder en vraagt dus om een gezamenlijke inspanning. Niet alleen van de politie, maar ook van ouders, opvoeders, scholen en andere instanties. Ook zij krijgen ermee te maken en hebben een minstens zo belangrijke rol bij de preventie. Ouders en kinderen zouden het hier thuis aan de keukentafel met elkaar over moeten hebben”, aldus Jansen.

Voor jongeren die vragen hebben over cybercrime of willen weten hoe ze hun vaardigheden op een positieve manier kunnen inzetten, organiseert de politie donderdagavond 14 februari een livechat op het Instagram-account Vraaghetdepolitie.