De politie heeft dit jaar al 307 malafide webshops gesloten en verwacht dat er nog eens 100 websites zullen volgen. Dat laat Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting tegenover het radioprogramma Radar weten. Volgens Van der Linden groeit het aantal malafide webshops vooral rond de feestdagen en is het aantal meldingen en aangiften de laatste weken toegenomen.

“Sinds de laatste week van november zien we dat er allerlei websites ontstaan die zich voordoen als Coolblue, Kijkshop, KPN en Tele2. Ze gebruiken de domeinnaam van deze bedrijven en voegen daar dan -deals, -actie, -uitverkoop, -shop of -nederland aan toe”, aldus Van der Linden. Verder valt het op dat deze webshops allemaal een .com-adres hebben en logo’s en kleuren van de originele merken gebruiken.

Over deze malafide webshops zijn inmiddels 75 aangiften binnengekomen, waarbij de schade 500 tot 600 euro per persoon bedraagt. De politie roept gedupeerden op om aangifte te doen. Verder worden internetgebruikers aangeraden om te letten op foute vertalingen, ongeloofwaardige prijzen en webshops waar alleen met creditcard kan worden betaald. Tevens wordt geadviseerd om te controleren of een domeinnaam wel echt in bezit is van het bedrijf waar men naar zoekt.