De politie heeft twee verdachten opgepakt op verdenking van het bouwen en faciliteren van nepwebsites en het witwassen van geld dat via ceo-fraude was verkregen. Het gaat om een 24-jarige man uit Groningen en een 40-jarige man uit Leeuwarden.

De man uit Groningen zou meerdere frauduleuze webwinkels hebben gemaakt waarop voedings- en verzorgingsproducten werden aangeboden. Het ging met name om Engelstalige websites. Slachtoffers die producten bestelden en betaalden kregen echter niets geleverd. De man zou namen en informatie van legitieme bedrijven hebben gebruikt om zijn slachtoffers te misleiden. Na de aanhouding van de verdachte zijn tien nepwebsites offline gehaald.

De 40-jarige man uit Leeuwarden wordt verdacht van het witwassen van geld dat via CEO-fraude dan wel nepwebsites was binnengehaald. Bij ceo-fraude sturen oplichters e-mails naar medewerkers van bedrijven die van een leidinggevende of leverancier afkomstig lijken. In de e-mails wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een bepaalde rekening over te maken.

Het onderzoek naar de verdachte is nog bezig. “Mogelijk zijn hier andere verdachten bij betrokken, die ook deel uitmaken van dit onderzoek. Van deze verdachte uit Leeuwarden leidt een spoor naar nepsites die door de andere verdachte uit Groningen zijn gebouwd. De relatie tussen deze twee verdachten wordt onderzocht”, aldus de politie. Slachtoffers zijn vermoedelijk voor enkele tonnen opgelicht.