De politie heeft tijdens het Dickens Festijn in Deventer twee verdachten opgepakt voor contactloos zakkenrollen. Volgens de politie gaat het om een nieuw fenomeen. Tijdens het evenement viel het agenten op dat meerdere personen zich verdacht gedroegen ten opzichte van de bezoekers.

Deze personen stonden opvallend dicht tegen andere bezoekers aan. De politie heeft vervolgens een controle uitgevoerd wat tot de aanhouding van twee personen leidde die worden verdacht van contactloos zakkenrollen. Via contactloos zakkenrollen is het mogelijk om per keer 25 euro te stelen zonder over de pincode van het slachtoffer te beschikken. Wanneer bij aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode de limiet van 50 euro wordt bereikt moet er wel een pincode worden ingevoerd.

Al twee jaar geleden waarschuwde de Consumentenbond dat het middels een mobiel betaalapparaat mogelijk is om contactloos te zakkenrollen. Daarop stelde Betaalvereniging Nederland dat er nog geen gevallen van contactloos zakkenrollen bekend waren. Ook vorig jaar meldde de organisatie dat er geen gevallen van contactloos zakkenrollen met contactloze betaalpassen waren gemeld. Volgens een recent bericht op de website van Betaalvereniging Nederland is daar geen verandering in gekomen. “Contactloos betalen is al jaren mogelijk en we doen het miljarden keren per jaar. Toch is contactloos zakkenrollen nog nooit voorgekomen.”

Of er bij de aangehouden verdachten apparatuur is aangetroffen om contactloos te zakkenrollen wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen, zo meldt De Stentor. Wel zoekt de politie naar mensen die vandaag bij het evenement zijn geweest en waarbij een onverklaarbaar bedrag is afgeschreven van hun bankrekening. “Mogelijk bent u dan slachtoffer geworden van contactloos zakkenrollen. Neem in dat geval contact op met politie”, aldus een oproep op Facebook.

De Consumentenbond meldt dat sommige banken een speciaal hoesje verstrekken om passen te beschermen tegen contactloos zakkenrollen. “Consumenten kunnen hun pas ook eenvoudig zelf beschermen met metaal, zoals een portemonnee met een metalen behuizing, of simpelweg een stukje aluminiumfolie, want dat blokkeert het uitlezen van de chip in de bankpas”, zo stelt de consumentenorganisatie.