De politie heeft afgelopen maandag een 21-jarige man aangehouden op verdenking van het versturen van 120.000 phishing-sms’jes. De berichten leken van een bank afkomstig en waren voorzien van een link die naar een phishingsite wees. Slachtoffers die op deze phishingsite hun gegevens invoerden gaven de verdachte toegang tot hun rekening, zo laat het Openbaar Ministerie weten.

De verdachte zou over het hele land slachtoffers hebben gemaakt. Het totale schadebedrag moet nog worden vastgesteld. Een laptop van de man werd begin dit jaar al door de politie onderzocht. Daarop werden anderhalf miljoen gecompromitteerde accounts aangetroffen, waaronder Marktplaats-accounts. Deze accounts werden weer voor het oplichten van andere Marktplaats-gebruikers gebruikt.

Het ging dan om verkopers op de verkoopsite die door de verdachte werden benaderd. De verdachte wilde zogenaamd een aangeboden voorwerp kopen, maar vroeg de verkoper om ter verificatie eerst een cent naar hem over te maken. Dit betaalverzoek wees echter weer naar een phishingsite.

Volgens de officier van justitie bleek uit de laptop dat de verdachte zich bezighield met diverse oplichtingsmethoden. “In de laptop vonden we phishingmailtjes, vele honderdduizenden gehackte accounts en zogeheten phishingpanels, die we kunnen herleiden naar tientallen aangiftes van mensen die via onder andere Marktplaats berichten kregen van de verdachten om 0,01 euro te maken ter verificatie. De zogenaamde 1-cent of betaallinkfraude. Waarmee in werkelijkheid volledige toegang tot de bankrekening werd overgenomen.”

Tijdens de aanhouding van de verdachte werden vier laptops aangetroffen waarop phishingsoftware draaide. Ook werden er aanwijzingen gevonden dat de verdachte bezig was met de voorbereiding van nieuwe phishingcampagnes, waaronder een DigiD-inlogpagina en een campagne om phishing te plegen door middel van berichten dat het kenteken van de auto zou vervallen.

Image

Source