Door het beter beveiligen van gegevens heeft de Nationale Politie een tweede boete van de Autoriteit Persoonsgegevens weten te ontlopen. De toezichthouder legde afgelopen november voor de tweede keer een last onder dwangsom op aan de Nationale Politie voor de gebrekkige beveiliging van gegevens.

De beveiliging heeft betrekking op het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd, het N.SIS II-systeem. Drie jaar geleden deed de toezichthouder onderzoek hoe de Nationale Politie gegevens verwerkte bij het gebruik van het N.SIS II-systeem. Er werden vijf overtredingen vastgesteld, waarvan er vier op tijd werden beëindigd.

De vijfde overtreding, die ging over de regelmatige en proactieve controle op logbestanden, was vorig jaar nog altijd niet naar behoren opgelost. Hiervoor moest de Nationale Politie afgelopen september al een boete van 40.000 euro betalen. Er werden sindsdien wel verbeteringen doorgevoerd, maar die vond de Autoriteit Persoonsgegevens niet voldoende. Daarom kreeg de politie een nieuwe last onder dwangsom opgelegd, dit keer voor een bedrag van 50.000 euro met een maximum van 320.000 euro.

De Nationale Politie kreeg tot 4 februari dit jaar de tijd om de gewenste verbeteringen door te voeren, anders moest het deze boete betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens meldt nu dat de Nationale Politie maatregelen heeft getroffen waardoor politiegegevens beter worden beveiligd tegen onbevoegde inzage en het daardoor geen boete hoeft te betalen.