De politie heeft een .nl-domeinnaam uit de lucht laten halen dat door criminelen voor helpdeskfraude werd gebruikt. Via het domein “klantenservicenederland” werden zogenaamd helpdeskdiensten aangeboden. De oplichters beloofden tegen betaling computerproblemen op te lossen maar deden dit niet.

Het lukte de criminelen ook om in bepaalde gevallen zelf geld van de rekening van slachtoffers te stelen. De website scoorde hoog in de resultaten van Google, wat bij veel slachtoffers vertrouwen opwekte, aldus de politie. De criminelen achter de website hebben ook domeinnamen geregistreerd die lijken op domeinen van bedrijven zoals Norton, McAfee, Google en Adobe.

Op de websites die voor deze domeinen zijn aangemaakt staan veelal telefoonnummers die naar de Nederlandse helpdesk van het bedrijf lijken te wijzen. In werkelijkheid gaat het om het telefoonnummer van de criminelen die zich in het buitenland bevinden. Zodra mensen dit nummer bellen krijgen ze te horen dat hun computerproblemen tegen betaling kunnen worden opgelost. In werkelijkheid doen de oplichters niets.

De politie ontving naar eigen zeggen veel aangiftes over de malafide helpdesksite, waarop die in samenwerking met het Openbaar Ministerie uit de lucht werd gehaald. “Jammer is dat onmiddellijk na deze actie een exacte kopie van de site is verschenen onder de naam ‘klantenservicetelefoonnederland’. Deze scoort nog niet hoog in de Google-resultaten, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn”, zo laat de politie weten.

Tevens waarschuwt de politie voor varianten van de klantenservicenederland-pagina’s die een net iets andere naam gebruiken. Deze websites hebben vaak dezelfde opmaak, alleen de naam van het bedrijf of het Nederlandse telefoonnummer is anders. De politie is samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bezig om ook de telefoonnummers van de helpdesk offline te halen. Internetgebruikers krijgen het advies om altijd alleen de officiële website van het gezochte bedrijf in kwestie te raadplegen.

Image