De politie meldde dit weekend dat er twee personen op verdenking van contactloos zakkenrollen in Deventer waren opgepakt, maar van contactloos zakkenrollen blijkt toch geen sprake te zijn. De aanhoudingen vonden plaats tijdens het Dickens Festijn in Deventer.

Volgens de politie gedroegen verschillende personen zich tijdens het evenement verdacht, waarna er een controle plaatsvond. Dit leidde tot de aanhouding van twee personen voor contactloos zakkenrollen. Bij contactloos zakkenrollen is het mogelijk om per keer 25 euro te stelen zonder over de pincode van het slachtoffer te beschikken. Wanneer bij aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode de limiet van 50 euro wordt bereikt moet er wel een pincode worden ingevoerd.

Bezoekers van het festival die met onverklaarbare afschrijvingen te maken hadden gekregen werden opgeroepen dit te melden. Of er apparatuur was aangetroffen om contactloos mee te zakkenrollen wilde de politie niet laten weten. Nu meldt de politie dat op basis van onderzoek naar de twee verdachten er geen strafbare feiten zijn vastgesteld. Ook zijn er geen meldingen van mogelijke slachtoffers binnengekomen. De twee aangehouden verdachten zijn daarom in vrijheid gesteld.

“Wij begrijpen dat mensen door de berichtgeving gealarmeerd zijn. Dit betreuren wij. We willen benadrukken dat contactloos betalen erg veilig is. Contactloos zakkenrollen is technisch mogelijk maar nog nooit voorgekomen en voor criminelen erg onaantrekkelijk”, zo laat de politie weten. Tevens wordt opgemerkt dat criminelen door contactloos betalen veel minder kans hebben om pincodes af te kijken en dat pinnen veiliger is dan contant geld op zak te hebben.

Security.nl heeft de politie gevraagd waarom er in eerste instantie wel werd gemeld dat de twee verdachten wegens contactloos zakkenrollen waren aangehouden. Op het moment van schrijven hadden we nog geen reactie ontvangen. Zodra de politie heeft gereageerd zal het artikel worden bijgewerkt.

Betaalautomaat

Naar aanleiding van het politiebericht meldt Betaalvereniging Nederland dat iedereen een betaalautomaat kan kopen, maar dat die alleen kan worden aangesloten en gebruikt als de aanvrager staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een betaalrekening heeft. “Pinbetalingen worden op zijn vroegst de volgende werkdag op die betaalrekening bijgeschreven en kunnen makkelijk worden getraceerd. De pakkans bij misbruik van de automaat is daardoor hoog”, aldus de organisatie.

Verder stelt Betaalvereniging Nederland dat contactloos zakkenrollen lastig is. De betaalautomaat moet op minder dan 5 centimeter van de betaalpas worden gehouden. Andere contactloze passen in de buurt van de betaalpas, zoals een OV-chipkaart of identiteitskaart, kunnen er daarnaast voor zorgen dat een contactloze betaling mislukt. Afsluitend laat de organisatie weten dat als er toch sprake van contactloos zakkenrollen is, de bank de schade volledig zal vergoeden.