Registrars Public Domain Registry (PDR) en Registrar.eu hebben 2700 domeinnamen van malafide webshops na een verzoek van de Consumentenbond uit de lucht gehaald. Het gaat om malafide webshops uit China die op Nederlandse gebruikers gericht zijn.

Het afgelopen jaar werden na verzoeken van de Consumentenbond in totaal ruim 4500 domeinnamen van malafide webshops offline gehaald. Het begon met 850 domeinnamen in mei, gevolgd door 1000 domeinnamen in juni. De malafide webshops maken in veel gevallen gebruik van vrijgekomen domeinnamen.

Openprovider, het bedrijf achter Registrar.eu, gaat vanaf begin dit jaar alle domeinregistraties op verdachte kenmerken controleren, om zo malafide websites tegen te gaan. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, heeft aangegeven dat het de bezwaarprocedure voor verdachte sites vanaf januari 2019 terugbrengt van 35 naar 5 dagen. Dit moet helpen bij het sneller uit de lucht halen van malafide websites.