Studenten die op tijdelijke basis voor het Amsterdamse ziekenhuis OLVG werkzaam waren hebben onterecht toegang tot patiëntendossiers met zeer gevoelige medische informatie gehad. Dat bevestigt het ziekenhuis via de eigen website. OLVG werd afgelopen zomer ingelicht door de moeder van een werkstudente die toegang had tot patiëntgegevens buiten haar werkgebied.

De studente stelde dat andere studenten hier ten onrechte gebruik van maakten. “Ondanks toezeggingen en maatregelen van OLVG waardoor de toegang tot patiënteninformatie beperkt zou moeten worden, bleken de gegevens na een paar maanden helaas nog steeds toegankelijk. Wij zijn ons er terdege van bewust dat dit niet kan en betreuren de gang van zaken”, aldus een verklaring van het ziekenhuis. De software die het ziekenhuis gebruikte was verkeerd ingesteld.

Volgens de Volkskrant gaat het om de elektronische dossiers van alle patiënten die het ziekenhuis de afgelopen vijftien jaar hebben bezocht. Het betreft zeer persoonlijke medische informatie, waaronder uitslagen van soa-testen tot kankermedicatie. Het OLGV is het grootste ziekenhuis van Nederland wat betreft patiëntenaantallen. Nadat de onbevoegde toegang werd ontdekt heeft het ziekenhuis dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

Het ziekenhuis zegt dat het de toegang tot medische gegevens en hoe medewerkers hiermee omgaan “direct zal oppakken”. Zo wordt de autorisatie van werkstudenten verder aangescherpt, gaat het ziekenhuis structureel checken of medewerkers zich houden aan de gedragscode en krijgt privacy een nog nadrukkelijker plek in het inwerkprogramma voor werkstudenten en andere medewerkers.

Tevens zal er onderzoek worden uitgevoerd hoe de toegang tot systemen verder kan worden aangescherpt. “Het volledig afdichten van een medisch dossier is echter niet werkbaar en zal de de patiëntveiligheid in veel gevallen niet ten goede komen. Een zorgverlener moet altijd gegevens kunnen raadplegen van patiënten om goede veilige zorg te kunnen verlenen”, voegt het ziekenhuis daaraan toe.