De software die wordt gebruikt bij het berekenen en vaststellen van de verkiezingsuitslagen in Nederland wordt volledig vernieuwd, zo heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. De huidige Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) is dringend aan vervanging toe.

Uit onderzoek van securitybedrijf Fox-IT bleek dat de software niet bestand is tegen hedendaagse dreigingen en dat de methodes voor succesvolle aanvallen niet exclusief zijn voorbehouden aan statelijke actoren. Eerder dit jaar stelde de Kiesraad dat de software vóór de Tweede Kamerverkiezing van 2021 moet zijn vervangen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet daarop weten dat het programma van eisen voor de nieuwe software dit jaar gereed moest zijn, zodat de aanbesteding dit jaar kon starten. “De planning is er dan op gericht dat in 2021 het nieuwe digitale hulpmiddel beschikbaar kan zijn voor gebruik bij de verkiezingen”, aldus de minister in maart.

Het plan om de aanbesteding dit jaar te laten starten is echter niet gehaald, zo laat Knops weten. “Er wordt al het mogelijke gedaan om volgend voorjaar de aanbesteding van start te laten gaan.” Daarbij meldt de minister dat de software volledig zal worden vernieuwd. “De programmatuur voor het berekenen van de uitslag wordt voor de volgende verkiezingen vernieuwd. Het gaat daarbij niet om een “update” van de programmatuur. Er wordt een volledig nieuwe versie van de programmatuur ontwikkeld die bijvoorbeeld ook een functionaliteit bevat om de telbestanden te versleutelen.”

Afsluitend stelt de minister dat de voorschriften voor de computers, de technische infrastructuur en de procedures/processen die de Kiesraad geeft voor het gebruik van de programmatuur om de uitslagberekeningen te maken, in aanloop naar de komende verkiezingen tegen het licht worden gehouden. “Naleving van de voorschriften is belangrijk voor het betrouwbare gebruik van de programmatuur”, aldus Knops. Verder zal de Kiesraad kijken of er vanwege de voorgenomen wijzigingen van het proces van de uitslagberekening, er een controleprotocol nodig is. Volgend jaar zomer komt Knops met een update over de vorderingen.

Source