“Over een week kan ik waarschijnlijk weer aan het werk”, zegt een andere vrouw. “Ik heb min of meer genoeg eten bij me, maar ze zorgen goed voor ons”, lacht ze. Achter de afgebakende hekken lopen vrijwilligers van het buurtcomité af en aan met lunchpakketten. Normaal gesproken delen arbeiders hun slaapzaal, die soms vier, soms acht bedden telt. Nu niet. Wie door de strenge gezondheidschecks heen komt, heeft de slaapzaal voor zichzelf.

Van de circa 200.000 arbeiders die Foxconn hier op hoogtijdagen aan het werk heeft, zijn er nog maar weinig teruggekeerd. Afgezien van de rij bij de hoofdingang, is het doorgaans levendige district uitgestorven. Vrijwel alle winkels en restaurants rond de campus zijn dicht.

De kleine supermarkt van Lao Wang, oude Wang, is dat niet. Als één van de weinigen hier was hij niet naar zijn woonplaats afgereisd om nieuwjaar te vieren. “Alles is verplicht gesloten”, zegt hij. “Normaal gesproken loopt het hier direct na Chinees Nieuwjaar weer vol. Nu zijn er misschien zo’n 4000 mensen teruggekeerd.”

Topprioriteit

Schattingen van teruggekeerde arbeiders lopen uiteen van enkele duizenden tot zo’n 20 tot 30 procent van het totale arbeidslegioen. iPhone-maker Foxconn wil daar desgevraagd niets over kwijt, anders dan dat het welzijn van de medewerkers ‘topprioriteit’ heeft.

De arbeiders komen met de trein, al zet het bedrijf ook bussen in om de lopende banden zo snel mogelijk weer te kunnen bemannen. Wie op tijd terugkeert, mag volgens de financieel-economische website Caixin een bonus opstrijken van 3000 renminbi, bijna 400 euro. Voor velen een maandsalaris.

Source