Naast Facebook zou ook Google gebruikmaken van een app waarmee verkeer en informatie van gebruikers via een omweg verzameld worden.

Het gaat om de app Screenwise Meter, schrijft Techcrunch woensdag.

Google nodigt gebruikers van 18 jaar of ouder uit om een speciale VPN-app te gebruiken die buiten de App Store om wordt geïnstalleerd. Mensen die de app gebruiken, kunnen daarmee cadeaukaarten verdienen. In ruil daarvoor kan Google via de app verkeer en data analyseren.

Toen Screenwise in 2012 werd uitgebracht was de app beschikbaar voor kinderen van 13 jaar en ouder. Kinderen in die leeftijdscategorie zijn nog steeds welkom, maar kunnen alleen aan het programma worden toegevoegd via een gezinslid.

Facebook verzamelde data van tieners tegen betaling

De app doet sterk denken aan Facebook Research. Facebook kwam woensdag in het nieuws, omdat het bedrijf tieners een maandelijks bedrag betaalt om hun privégegevens in te mogen zien.

Via de speciale VPN-software kan Facebook in de gaten houden welke websites en apps de deelnemers gebruiken. De app verdwijnt van iOS, maar blijft beschikbaar voor Android.

Volgens TechCrunch is Google in elk geval duidelijker over de bedoelingen met zijn verzamelapp. Apple en Google hebben nog niet op het bericht gereageerd.

Apple blokkeert testapps van Facebook

Apple nam woensdag maatregelen tegen Facebook Research, omdat het programma de regels van het bedrijf overtrad. Apple blokkeerde Facebook in zijn zogeheten Enterprise Developer Program. Daarmee verloor Facebook toegang tot zijn testcertificaat waarmee het bedrijf apps op iOS-apparaten kan installeren zonder dat Apple eerst goedkeuring moet geven.

Facebook heeft bevestigd dat het geen toegang meer heeft tot interne iOS-apps, schrijft Business Insider. Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met Apple om zo snel mogelijk weer toegang te krijgen “tot de meest cruciale interne apps”.

https://www.nu.nl/internet/5715036/ook-google-app-verzamelt-privegegevens-van-gebruikers-op-ios.html