Internetgebruikers die anoniem bestanden willen uitwisselen of niet willen dat hun bestanden op de servers van grote techbedrijven belanden kunnen voortaan van OnionShare 2 gebruikmaken. OnionShare is een opensourcetool voor het beveiligd en anoniem uitwisselen van bestanden via het Tor-netwerk.

De tool start een webserver op de computer van de gebruiker en maakt die toegankelijk als een Tor-adres. Dit is een adres op het Tor-netwerk dat anderen via Tor Browser kunnen benaderen en kunnen gebruiken om bestanden van de webserver te downloaden of hier bestanden naar toe te uploaden. Het is niet nodig om op een account in te loggen of van derde partijen gebruik te maken.

“In tegenstelling tot diensten zoals e-mail, Google Drive, DropBox, WeTransfer of bijna alle andere manieren waarop mensen bestanden onderling uitwisselen, geef je met OnionShare bedrijven geen toegang tot de bestanden die je deelt. Zolang je het niet te raden Tor-adres op een veilige manier uitwisselt, kan niemand behalve jij en de persoon met wie je deelt je bestanden benaderen”, aldus Micah Lee, die bij de ontwikkeling was betrokken. De tool is te downloaden via onionshare.org.

Image