Een Android-app waarmee Nederlandse huishoudens al hun internetverkeer inzichtelijk maken voor onderzoeksbureau Kantar TNS (voorheen TNS NIPO), is mogelijk in strijd met de privacywet.
Juristen zeggen tegen de NOS dat de voorwaarden van de Android-app vaag zijn, de tekst “niet goed leesbaar” is en dat onduidelijk is hoe lang de verzamelde gegevens worden bewaard.
De app van Kantar TNS wordt gebruikt door deelnemers van het MediaPanel. Met dit onderzoek brengt het onderzoeksbureau onlinemediagebruik van Nederlandse huishoudens in kaart. Op die manier wordt ook het mediagebruik van kinderen vanaf 6 jaar onderzocht.
Deelnemers aan het MediaPanel geven Kantar TNS met de app volledig inzicht in hun netwerkverkeer. Deze methode kwam deze week in het nieuws omdat Facebook en Google op dezelfde manier een app voor iOS, het besturingssysteem van de iPhone, aan consumenten beschikbaar stelde.
Facebook en Google maakten daarbij misbruik van een overeenkomst met Apple, de maker van de iPhone. Het bedrijf tikte Facebook en Google deze week op de vingers, omdat de overeenkomst de bedrijven alleen toestaat om zakelijke apps voor intern gebruik uit te brengen, en geen apps voor particulieren. De app van Kantar TNS is niet op iOS te vinden, maar alleen op Android.
Kantar: ‘We houden ons aan de wet’
Het MediaPanel wordt uitgevoerd in opdracht van de Verenigde Internet Exploitanten (Vinex). Tot 31 december was ook de Stichting KijkOnderzoek, dat voor omroepen kijkcijfers meet, afnemer van het onderzoek.
In een reactie zegt Kantar tegen de NOS dat het onderzoeksbureau zich aan de wet houdt. “We doen ons best om mensen uit te leggen wat er precies met hun gegevens gebeurt”, zegt Jonathan Brown van Kantar tegen de omroep.
Bezoek aan websites met gevoelige inhoud, zoals porno, seksuele of politieke voorkeuren, wordt volgens het onderzoeksbureau wel geregistreerd, maar niet gebruikt.
Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt tegen de NOS dat het de “cruciale vraag” is of gebruikers precies weten waar zij toestemming voor hebben gegeven, maar kan zonder onderzoek geen verder oordeel vellen.
https://www.nu.nl/internet/5719860/onderzoeksmethode-internetverkeer-kantar-tns-mogelijk-in-strijd-met-privacywet.html