Onderzoekers van securitybedrijf Check Point zijn erin geslaagd om in een periode van 50 dagen 54 kwetsbaarheden in Adobe Reader te vinden. De beveiligingslekken zijn de afgelopen maanden door het softwarebedrijf in de pdf-lezer gepatcht.

Voor het onderzoek werd er van een “fuzzer” gebruikgemaakt. Fuzzing is een populaire manier voor het vinden van bugs en kwetsbaarheden in software. Hierbij wordt een programma of een stuk software met allerlei datastromen bestookt, wat vervolgens tot crashes of fouten kan leiden. Die crashes kunnen vervolgens op onbekende beveiligingslekken wijzen.

“De resultaten verbijsterden ons. In die 50 dagen wisten we meer dan 50 nieuwe kwetsbaarheden in Adobe Reader te vinden. Dat is gemiddeld één beveiligingslek per dag, niet het normale tempo voor dergelijk onderzoek”, zeggen onderzoekers Yoav Alon en Netanel Ben-Simon. Ze merken op dat fuzzers veel meer kunnen dan een paar jaar geleden. Toch zijn er veel onderzoekers die er geen gebruik van maken. Reden voor Alon en Ben-Simon om details over hun onderzoek openbaar te maken, alsmede de gebruikte hardware en tools.