Maar liefst driekwart van de routers heeft UPnP ingeschakeld en geregeld gaat het om een kwetsbare implementatie. Dat blijkt uit onderzoek van anti-virusbedrijf Trend Micro. Via het Universal Plug and Play (UPnP)-protocol kunnen apparaten op het netwerk, zoals routers, televisies en printers, elkaar vinden.

Kwetsbaarheden in UPnP-implementaties of verkeerd geconfigureerde routers kunnen ervoor zorgen dat dergelijke apparaten vanaf het internet toegankelijk zijn. Het uitschakelen van UPnP is dan ook al een lang gegeven beveiligingsadvies. Onlangs werd bekend dat een hacker UPnP gebruikte om video’s op Chromecasts en smart-tv’s af te spelen waarin reclame werd gemaakt voor de Zweedse Youtuber PewDiePie.

Via een gratis scantool verzamelde Trend Micro allerlei informatie over de apparaten van gebruikers en of die UPnP hebben ingeschakeld. Het zijn met name routers (76 procent) en media-apparaten zoals mediastreamers (27 procent) waar UPnP staat ingeschakeld. Van de apparaten die UPnP hebben ingeschakeld maakt 16 procent gebruik van de MiniUPnP-library. 95 procent draait echter een verouderde versie van deze library.

Kwetsbaarheden in deze library kunnen in het ergste geval ervoor zorgen dat apparaten op afstand kunnen worden overgenomen. Ook in het geval van andere UPnP-libraries maken de onderzochte apparaten vaak gebruik van kwetsbare versies. Trend Micro adviseert gebruikers dan ook om UPnP uit te schakelen en van port forwarding gebruik te maken wanneer nodig.

Image