De Amerikaanse minister van Justitie Rod Rosenstein heeft tijdens de algemene vergadering van Interpol alle lidstaten gewezen op de “uitdaging” die encryptie vorm voor het handhaven van de wet. Volgens Rosenstein hebben veel moderne innovaties invloed op wetshandhaving, waaronder encryptie.

De onderminister stelde dat het belangrijk is om misbruik van versleutelde communicatie tegen te gaan. “Encryptie kan handig zijn in de strijd tegen cybercrime. Het versleutelen van data maakt het veiliger. Maar de verspreiding van encryptie die niet kan worden doorzocht vormt een uitdaging voor effectieve wetshandhaving.”

Rosenstein merkte ook op dat encryptie die “ontwikkeld” is om niet aan de juridische processen te voldoen de mogelijkheid belemmert om toegang tot onderzoeksgegevens te krijgen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Zeeland publiceerden in september nog een verklaring over toegang tot bewijs en encryptie. Daarin werd opgeroepen tot een discussie over de moeite die opsporingsdiensten zouden hebben bij onderzoeken van bewijs.

“We blijven met techbedrijven samenwerken om verantwoordelijke werkwijzen op te stellen die zowel met privacyzorgen als eisen voor de openbare veiligheid rekening houden”, sprak Rosenstein. De afgelopen jaren hebben Amerikaanse politici en opsporingsdiensten geregeld encryptie als probleem bestempeld. In juli stelde beveiligingsexpert Bruce Schneier echter dat encryptie helemaal geen belemmering voor politiediensten vormt. Ook bleek eerder dit jaar dat de FBI het aantal telefoons had overdreven dat het door encryptie niet kon doorzoeken.