Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een 20-jarige Hagenaar voor het uitvoeren van ddos-aanvallen via een Mirai-botnet. Ook wordt de man verdacht van het inbreken op de server van zijn middelbare school in 2016.

Volgens de officier van justitie gebruikte de man een Mirai-botnet voor het afpersen van een bitcoinwisselkantoor en twee goksites. Tevens werden twee grote, internationale nieuwssites door de man aangevallen. Het Mirai-botnet van de man zou uit zo’n 10.000 besmette IoT-apparaten hebben bestaan.

In mei 2017 vindt er een huiszoeking bij de man plaats, omdat er meerdere cybercrimedelicten vanuit zijn woning zouden zijn gepleegd. De verdachte gaat echter door met zijn botnet, zoals blijkt uit gegevensdragers die tijdens een tweede huiszoeking op 5 december van dat jaar in beslag zijn genomen.

Het Openbaar Ministerie stelt dat de kans op herhaling hoog is. Er werd daarom een gevangenisstraf van 24 maanden tegen de Hagenaar geëist, waarvan 22 maanden voorwaardelijk. Tevens wil de officier van justitie dat de verdachte een taakstraf van 240 uur krijgt en de slachtoffers schadeloos stelt. De uitspraak is over twee weken.