Het Openbaar Ministerie heeft tegen een voormalige politie-inspecteur een gevangenisstraf van 30 maanden geëist wegens de verkoop van politie-informatie. De 63-jarige Zoetermeerder had toegang tot de systemen van de uniformdienst en moest die ook regelmatig raadplegen.

Hij zocht echter ook geregeld naar personen en objecten die helemaal niets met zijn werk te maken hadden. Deze informatie verkocht hij aan zijn “aangetrouwde neef”, aldus het OM. De Rijksrecherche heeft de bevragingen van de – inmiddels ontslagen – Zoetermeerder in het politiesysteem geanalyseerd en gekeken welke werkgerelateerd waren en welke niet. Daaruit kwam een lijst van zo’n dertig bevragingen naar voren die geen enkel verband hielden met zijn politiewerk.

Het Openbaar Ministerie stelt dat er in tientallen gevallen bewezen kan worden dat de Zoetermeerder zich heeft laten omkopen om politie-informatie te verstrekken. In een klein aantal gevallen kan in elk geval schending van de geheimhoudingsplicht worden bewezen. Tegen de voormalige politie-inspecteur is een gevangenisstraf van 30 maanden geëist. De “neef” verdwijnt als het aan het OM ligt 20 maanden achter de tralies wegens het omkopen van een politieambtenaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.