Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 22-jarige aspirant politieman een gevangenisstraf van 45 maanden geëist wegens het verkopen van informatie uit politiesystemen. Volgens het OM heeft de man ten onrechte duizenden keren in politiesystemen naar informatie gezocht.

Deze bevragingen hadden niets met het werk van de aspirant politieman te maken en werden vrijwel altijd gedaan op tijdstippen dat hij niet in dienst was. Zo zocht de man naar bedrijventerreinen waarop mogelijk hennepkwekerijen waren. Deze informatie werd doorgespeeld naar een man die van plan was om de kwekerijen te rippen, aldus het OM.
De aspirant agent verklaarde dat hij naar schatting voor zo’n vijftig verschillende onbekende personen de politiesystemen heeft bevraagd.

De verdachte is aangeklaagd voor schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en ambtelijke corruptie. Naast de gevangenisstraf van 45 maanden wil het OM dat de man acht jaar lang geen publiek ambt mag bekleden. De rechter doet op 19 maart uitspraak. Eerder deze week eiste het OM tegen een voormalige politie-inspecteur een gevangenisstraf van 30 maanden wegens de verkoop van politie-informatie.