Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen een rechercheur die wordt verdacht van het tegen betaling verkopen van informatie uit politiesystemen aan criminelen. Het ging om adresgegevens, justitiële documentatie, lopende onderzoeken en of er taps liepen.

“Alles werd zonder blikken of blozen door de rechercheur aan zijn contactpersoon geleverd die het weer doorspeelde naar de afnemers. Goedkoop was het niet. Per bevraging moesten er honderden euro’s betaald worden”, zo stelt het OM. Volgens de officier van justitie heeft de rechercheur op verzoek tientallen namen door de politiesystemen gehaald, vaak ook meerdere keren per naam.

Door het verstrekken van informatie zou in ieder geval een onderzoek naar harddrugs zijn stukgelopen. De rechercheur heeft bekend dat hij informatie uit politiesystemen heeft opgevraagd en verstrekt aan de contactpersoon. Hij zou daar echter geen geld voor hebben ontvangen, ook al werd hem dat wel beloofd. Het OM gelooft dit echter niet. De officier van justitie eiste 30 maanden cel tegen de rechercheur. Daarbij werd het strafontslag dat hij kreeg niet meegewogen. Tegen de contactpersoon werd 24 maanden cel geëist, de afnemer hoorde 16 maanden cel tegen zich eisen.