Door een ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid zijn allerlei websites van het National Institute of Standards and Technology (NIST) tijdelijk offline. NIST is een Amerikaanse organisatie die onder andere verantwoordelijk is voor het opstellen van cybersecurityrichtlijnen voor de Amerikaanse overheid.

Het instituut houdt zich ook bezig met onderzoek op allerlei gebieden, waaronder cybersecurity. Eind december ging een aanzienlijk deel van de Amerikaanse overheid op slot omdat het Congres en het Witte Huis het niet eens konden worden over de begroting voor het komende jaar. Wanneer de overheid weer open gaat kon president Trump vorige week niet zeggen.

Het NIST is één van de organisaties die door de shutdown is getroffen. Zo is de website van het instituut over cybersecurity niet meer beschikbaar. De National Vulnerability Database (NVD) die door het NIST wordt beheerd blijft wel operationeel. Deze database bevat informatie over allerlei soorten kwetsbaarheden en wordt gebruikt door tal van systemen. Vanwege het belang van de NVD-database heeft het Amerikaanse ministerie van Handel besloten om het beheer over te nemen. De meeste onderzoeksactiviteiten van het NIST zijn echter wel stilgelegd.