In zeker dertig landen wordt al jaren pro-Chinese desinformatie verspreid via nieuwssites. De in totaal 123 sites worden onder meer gebruikt om mensen die kritiek uiten op China aan te vallen.

Ook twee Nederlandstalige websites worden hiervoor ingezet: nlpress.org en greaterdutch.com, twee sites die nog steeds in gebruik zijn. Ze zien eruit als echte nieuwssites, maar publiceren tussen normale artikelen ook persberichten met een pro-Chinese inhoud en complottheorieën over het Westen.

Onderzoekers van het Canadese Citizen Lab ontdekten de Chinese beïnvloedingscampagne, schrijft de Volkskrant. De websites doen alsof ze lokale en legitieme nieuwssites zijn, maar ze zijn gemaakt door het Chinese pr-bedrijf Haimai, met het doel desinformatie te verspreiden.

De sites kopiëren doorgaans nieuwsartikelen van andere websites. Op de Nederlandstalige sites staan ook berichten die zijn overgenomen van NU.nl. Dat is zonder toestemming gebeurd.

Hoofdredacteur Lindsay Mossink zegt dat NU.nl zich verantwoordelijk voelt voor een zuivere nieuwsvoorziening. “Maar op deze sites worden onze stukken gebruikt, met alle gevolgen van dien. Dat is een inbreuk op ons auteursrecht, naast het feit dat er ook nog eens desinformatie wordt verspreid.” Mossink onderzoekt of daar iets aan kan worden gedaan.

Geen groot bereik, wel risicovol

Volgens Citizen Lab hebben de websites tot nu toe geen groot publiek bereikt. Maar de onderzoekers wijzen er wel op dat ze alsnog een risico met zich meebrengen. Zo kan het nepnieuws worden opgepikt door reguliere media of worden gedeeld door politici.

De Chinese ambassade in Den Haag zegt tegen de Volkskrant dat de beschuldigingen over beïnvloeding vanuit China “desinformatie op zichzelf” zijn.

Lees meer over:

ChinaNepnieuwsTech

Source