De website Infectieradar.nl waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezondheidsklachten die ook horen bij het coronavirus wil monitoren, is maandag kort na de lancering overbelast. Daardoor is de website niet of moeilijk bereikbaar.
Op de website kunnen mensen zich aanmelden om wekelijks een vragenlijst over mogelijke klachten in te vullen. Op die manier hoopt het RIVM in kaart te brengen hoe gezondheidsklachten zoals een loopneus, niezen, hoesten en koorts over het land zijn verspreid.
Volgens het RIVM is dat nodig omdat lang niet alle Nederlanders op COVID-19 worden getest. “Hierdoor is steeds minder goed te volgen hoe het coronavirus zich ontwikkelt in Nederland. Met Infectieradar is het mogelijk toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het coronavirus.”
Het RIVM hoopt dat honderdduizend Nederlanders zich bij het initiatief aanmelden met onder meer hun e-mailadres, de vier cijfers uit hun postcode, geboortemaand en -jaar en hun gezondheidstoestand. Het invullen van de vragenlijst over de symptomen die een deelnemer de afgelopen week heeft gehad, kost volgens het gezondheidsinstituut enkele minuten.
De Rijksoverheid roept mensen die lichte klachten hebben op om thuis te blijven. Daarmee moet de verspreiding van het coronavirus worden voorkomen.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico’s.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.