Onderzoekers hebben een nieuwe variant van de Mirai-malware ontdekt die zakelijke presentatie- en beeldschermen infecteert, waaronder LG SuperSign-televisies en WePresent WiPG-1000 draadloze presentatiesystemen waar bedrijven gebruik van maken.

De beeldschermen worden voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder voor presentaties, als reclameschermen en informatieborden. Om de LG-televisies te infecteren maakt Mirai misbruik van een kwetsbaarheid in de SuperSign CMS-software die is ingebouwd. Via het beveiligingslek is het mogelijk voor een aanvaller om op afstand code uit te voeren. Het systeem moet in dit geval wel via het internet toegankelijk zijn of een aanvaller moet toegang hebben tot het netwerk waarop de tv is aangesloten.

De nieuwe Mirai-variant die onderzoekers van securitybedrijf Palo Alto Networks ontdekten bevatte in totaal 27 exploits, waarvan er 11 niet eerder in een Mirai-exemplaar waren gezien. Ook verschillende routers van Netgear, Zyxel en D-Link zijn een nieuw doelwit van de malware. Door Mirai geïnfecteerde systemen worden ingezet voor het uitvoeren van ddos-aanvallen.

De Mirai-malware heeft het voorzien op Internet of Things-apparaten. De eerste Mirai-botnets werden eind 2016 ingezet voor het uitvoeren van omvangrijke ddos-aanvallen waardoor populaire websites als Twitter, Netflix, GitHub en Spotify tijdelijk slecht of helemaal niet bereikbaar waren. Sinds de broncode van Mirai op internet verscheen worden er geregeld nieuwe varianten ontdekt.