De spanningen tussen India en Pakistan lopen hoger op door de verspreiding van nepnieuws op Facebook, Twitter en WhatsApp. Dinsdag vond boven de regio Kasjmir een confrontatie plaats tussen de Indiase en Pakistaanse luchtmacht.

Zowel de regering van Pakistan als van India claimde dinsdag dat een vliegtuig van de andere partij uit de lucht te hebben geschoten. Hierop zijn in beide landen veel onjuiste berichten verschenen op het internet.

Op sociale media circuleren beelden van een neergeschoten vliegtuig uit 2015, die worden gekoppeld aan de incidenten op dinsdag.

De foto’s werd duizenden keren gedeeld en werden ook opgepikt door grotere media in Pakistan en India.

Factcheckers kunnen het niet bijhouden

Medewerkers van factcheckwebsite Alt News kunnen het checken van nepnieuws sinds dinsdag maar moeilijk bijhouden. Pratik Sinha, de oprichter van de website, laat weten dat er sinds dinsdag meer onjuiste berichten online verschijnen dan er gecheckt kunnen worden. “Terwijl we weten dat er zoveel circuleert dat nepnieuws betreft.”

In andere Indiase berichten met dezelfde foto’s uit 2015 wordt geclaimd dat het niet om een neergeschoten vliegtuig gaat, maar dat het vliegtuig is neergestort na een technisch mankement.

In deze berichten wordt de de schuld bij de vorige Indiase regering gelegd, die volgens de verspreiders van het nepnieuws verzaakt heeft de vliegtuigen te onderhouden.

Nieuwe spanningen in een verdeeld Kasjmir

Eerder deze maand ontstonden er nieuwe spanningen tussen de twee kernmachten India en Pakistan, nadat er op 14 februari een bomaanslag werd gepleegd in de regio Kasjmir. Hierbij kwamen veertig Indiase militairen om het leven.

De regio is sinds 1947 opgedeeld in drie bestuurlijke delen. China beheerst het noordoostelijke deel, Pakistan bezit het noordwestelijke deel en India het centrale en zuidelijke deel. India beschouwt Kasjmir als haar eigen grondgebied en Pakistan en India voerden al twee oorlogen om de hele regio in handen te krijgen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5766486/nepnieuws-voert-de-spanningen-tussen-india-en-pakistan-verder-op.html