De Nederlandse overheid heeft Apple in de eerste helft van dit jaar om data over 32 apparaten en 10 accounts gevraagd. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Apple Transparantierapport. Apple ontving 32 zogeheten “device requests” van de autoriteiten.

Deze verzoeken zijn gebaseerd op bepaalde “identifiers” van het apparaat, zoals een serienummer, IMEI of MEID. Volgens Apple zijn de autoriteiten bij deze verzoeken vooral op zoek naar informatie over de gebruikers van deze apparaten en de verbindingen van deze apparaten met de diensten van Apple. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om opsporingsdiensten die gestolen toestellen proberen te achterhalen. Ook komt het voor dat de verzoeken betrekking op fraude-onderzoeken hebben. In 20 van de 32 verzoeken werd er informatie door Apple overhandigd.

Tevens vroegen de autoriteiten Apple om informatie over 10 Apple ID-accounts. Er kan dan worden gevraagd om bijvoorbeeld de naam en adresgegevens van de gebruiker, of verbindingen van het account met bepaalde Apple-diensten. Tevens wordt Apple bij dergelijke verzoeken gevraagd om content van de gebruiker, zoals foto’s, e-mails, back-ups, contacten en kalenders. Negen van de tien verzoeken werden door Apple gehonoreerd.

Verder kwamen er bij Apple twee noodverzoeken van de Nederlandse autoriteiten binnen. Deze verzoeken hebben betrekking op situaties waarbij personen fysiek gevaar lopen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om personen die vermist zijn. In beide gevallen verstrekte Apple informatie.