Het afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten gaat naar het buitenland. Daarmee komt er ruimte voor de opzet van een 5G-netwerk op de 3,5 GHz-frequentie, vertellen anonieme bronnen in Den Haag aan de NOS.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gebruiken tientallen schotels in Burum om satellietcommunicatie af te luisteren. Zo kunnen de diensten internetverkeer en telefoongesprekken onderscheppen.

De diensten gebruiken daarvoor de 3,5 GHz-band, die volgens providers noodzakelijk is voor het snellere 5G-netwerk.

Het is volgens de NOS nog niet bekend wanneer het afluisternetwerk gaat verhuizen. Ook is het onduidelijk waar het station naartoe gaat en wat de verhuizing gaat kosten.

De inlichtingendiensten zouden de frequentie tot 2022 willen gebruiken, maar de Tweede Kamer wil dat Nederland al in 2020 een werkend 5G-netwerk heeft. Op die manier zou Nederland niet op een achterstand ten opzichte van andere landen raken.

Sneller internet voor meer apparaten

Met het 5G-netwerk wordt een snellere internetverbinding mogelijk dan met de huidige 4G-standaard. Ook biedt 5G ondersteuning voor meer verschillende soorten apparaten, waaronder zelfrijdende auto’s en thuisapparaten die met internet verbonden zijn.

In 2019 komen de eerste telefoons met 5G-ondersteuning op de markt. Onder meer Samsung en Huawei brengen naar verwachting zo’n toestel uit.

https://www.nu.nl/mobiel/5640944/nederlands-afluisterstation-verhuist-maakt-ruimte-5g-netwerk.html