Nederland is een belangrijke aanbieder van servers waar het Tor-anonimiteitsnetwerk gebruik van maakt. Dat laat het Tor Project weten, de organisatie die voor het netwerk verantwoordelijk is. Dagelijks maken zo’n 2 miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen.

Het Tor-netwerk bestaat uit allerlei servers van vrijwilligers die het verkeer van Tor-gebruikers verwerken. Zo’n 500 van deze servers staan in Nederland, waarmee we op de vierde plek staan van landen die Tor-servers hosten. Alleen in Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk staan meer Tor-servers. Als er een overzicht wordt gemaakt op basis van de hoeveelheid verkeer die elke Tor-server in een bepaald land aankan staat Nederland op de derde plek en is Duitsland nog steeds koploper.

Volgens Iain Learmonth van het Tor Project is het analyseren en meten van het netwerk van essentieel belang om de gezondheid en diversiteit van het Tor-netwerk in kaart te brengen. Dit helpt bij het reageren op overheidscensuur en het aanpassen van Tor Browser en andere apps op veranderende netwerkomstandigheden. Learmonth merkt daarbij op dat het analyseren van een anonimiteitssysteem met grote voorzichtigheid moet worden gedaan, zodat de privacy van gebruikers geen risico loopt en de cijfers nuttig zijn voor onderzoekers en ontwikkelaars.

Image