Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft nieuw beeld gedeeld dat gemaakt is met de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop. Dit keer is het spiraalvormige sterrenstelsel Messier 74 te zien. De foto is gecombineerd met beeld van de oudere Hubble-ruimtetelescoop, schrijft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hierdoor is een combinatiefoto ontstaan van het sterrenstelsel, waar wetenschappers volgens de organisatie veel aan hebben.
Door onze techredactie

Messier 74 ligt op zo’n 32 miljard lichtjaren van de aarde. Het sterrenstelsel wordt ook wel de Phantom Galaxy of spookmelkweg genoemd. Het ligt in het sterrenbeeld Vissen.

“Nieuwe beelden van de spectaculaire ‘Phantom Galaxy’ tonen de kracht van ruimteobservatoria die samenwerken op meerdere golflengten”, schrijft ESA. Daarmee doelt de ruimtevaartorganisatie op de samenwerking tussen de twee ruimtetelescopen.

De James Webb-telescoop is goed in het waarnemen van infrarode golflengtes, schrijft ESA. Hubble kan volgens de organisatie juist weer goede beelden maken van ultraviolet en zichtbare golflengtes.

“Door de gegevens te combineren van telescopen die over het hele elektromagnetische spectrum werken, kunnen wetenschappers meer inzicht krijgen in astronomische objecten dan met een enkel observatorium. Zelfs als die zo krachtig zijn als Webb.”

Nieuwe telescoop zoekt naar planeten waarop leven mogelijk is

NASA deelde eerder dit jaar al verschillende beelden gemaakt door de nieuwe James Webb-telescoop. De telescoop werd eind december door de ruimtevaartorganisaties NASA (Verenigde Staten), ESA (Europa) en CSA (Canada) gelanceerd en is dus de opvolger van Hubble.

De nieuwe telescoop moet onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal. Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro.

Het door NASA gedeelde beeld is gemaakt door de James Webb-telescoop en de oude ruimtetelescoop Hubble.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartESATech

Source