Boris is dan ook een geroutineerde verkoper, die nagemaakte websites van banken op de plank heeft liggen voor potentiële kopers. “Rabobank, ING, ABN Amro heb ik al gemaakt”, zegt hij in een versleuteld chatgesprek met de NOS. Die levert hij samen met de software waarmee de informatie kan worden onderschept.

Omgerekend kostte enkel de ABN-pagina de NOS-redactie 262 euro. “Als je ze alle vier neemt, krijg je natuurlijk korting en hoef je maar 700 dollar te betalen”, aldus Boris. Dat is omgerekend krap 620 euro.

Op maat

Wie op oplichterspad wil gaan, hoeft zich niet te beperken tot Nederlandse banken. Ook nagemaakte sites van Britse, Duitse en Belgische banken zijn te koop bij Boris, net als loginpagina’s van sociale media als Facebook, Instagram en WhatsApp. Wie digitale munten wil stelen, is bij Boris ook aan het goede adres: hij maakt ook nagemaakte versies van websites waar je je bitcoin kunt stallen.

Bij andere verkopers is het bovendien mogelijk om phishing-pagina’s op maat te laten maken. Dat is vooral interessant voor gerichte vormen van phishing, waarbij bijvoorbeeld een bepaald bedrijf of persoon het doelwit is. Gebruikers kunnen recensies achterlaten om aan te geven hoe de nagemaakte pagina’s bevielen; betalingen gaan in bitcoin of andere virtuele munten.

https://nos.nl/l/2260826