Nu Microsoft heeft besloten om Chromium als basis voor Edge te gebruiken is Mozilla bang dat zich opnieuw een browsermonopolie zal voordoen, net als met Internet Explorer begin deze eeuw. Dat stelt Mitchell Baker, medeoprichter en voorzitter van de Mozilla Foundation, in een column op CNN.

Chromium is een door Google ontwikkelde opensourcebrowser die de basis voor Google Chrome en andere browsers vormt. Google is al de dominante speler in de markt voor zoekmachines en heeft met Chrome ook de meestgebruikte browser. “Als Mozilla morgen zou verdwijnen, zou Google bijna een volledig monopolie hebben over hoe wij allemaal het web op Windows en Android ervaren. Een enorm gecombineerd marktaandeel”, aldus Baker.

Ze waarschuwt dat het machtiger maken van Google op allerlei gebieden riskant is., waaronder de inkomsten van Mozilla. “Google bepaalt zoveel van de content die mensen op internet ervaren, alsmede het businessmodel voor veel online bedrijven, van uitgevers tot browsers zoals Firefox tot winkels die klanten zoeken”, gaat Baker verder. Zodra een bepaalde technologie genoeg marktaandeel heeft wordt het eenvoudiger voor webontwikkelaars om andere technologie te negeren. Iets wat Firefox zou kunnen overkomen nu Chromium zo’n groot marktaandeel heeft.

Baker wijst naar het begin van deze eeuw, toen Microsoft met Internet Explorer een browsermonopolie had en internetgebruikers geen andere keuze hadden, mede omdat ontwikkelaars alleen websites maakten die in IE werkten. De Mozilla-topvrouw waarschuwt ontwikkelaars dan ook om dit pad niet opnieuw op te gaan. “Er is een trend gaande naar een digitaal monopolie, en de nieuwe controle die Google heeft verkregen zou ons moeten mobiliseren. We moeten vechten om te voorkomen dat een handvol bedrijven alles op internet bepalen”, besluit Baker.