Reviews-op-bestelling

We vonden zelfs bedrijven die hun geld verdienen met de verkoop van reviews-op-bestelling. Daar kan je precies aangeven hoeveel reviews je wil hebben, wanneer en wat daar precies in moet staan. Dat kan gaan om grote aantallen- zolang je er maar voor betaalt.

We spraken over de telefoon een van de verkopers van dit soort reviews, die anoniem wil blijven. “Wij hebben internationale Google-reviews en we hebben ook een kleine selectie aan Nederlandse accounts. Vaak hebben die een Engelse naam, soms een profielfoto. Je zou de tekst zelf kunnen aangeven of wij kunnen het zelf verzinnen en posten.”

Hoeveel Nederlandse reviews precies gemanipuleerd zijn, is niet bekend. Uit internationale onderzoeken blijkt dat de meeste schattingen ergens tussen de tien en dertig procent liggen.

Illegaal maar onbestraft

Maar, mag dit allemaal? Nee. Reviews mogen niet misleiden en daarom moet er bij een review vermeld worden dat ervoor is betaald. Maar niemand die wij spraken, doet dat. Toch heeft toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog nooit iemand beboet voor het kopen of verkopen van neprecensies. Wat ze wel zeggen is dat bedrijven “transparanter” moeten zijn over hoe reviews tot stand komen.

Er zijn wel al een paar rechtszaken geweest over reviews. Die gingen over mensen die negatieve neprecensies schreven over anderen, en daar forse schadevergoedingen voor moesten betalen. En in het buitenland leiden fake reviews soms tot veroordelingen. Zoals in Italië, waar een man negen maanden cel en 8000 euro boete kreeg omdat hij horecazaken op Tripadvisor aanbood neprecensies te schrijven.

De Consumentenbond komt vandaag ook met een eigen onderzoek naar reviews. Ook zij zagen hoe kinderlijk eenvoudig het manipuleren van reviews is. Consumenten worden zo misleid door stiekeme reclames, zegt de Consumentenbond, en daar is niet genoeg controle op.

Van taxibedrijven en restaurants hoorden we ook dat concurrenten onderling veel negatieve nepreacties bij elkaar plaatsen, soms met aangiften en bedreigingen tot gevolg.

https://nos.nl/l/2273850