Miljoenen Britten gebruiken de naam van hun huisdier als wachtwoord, zo stelt het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) op basis van onderzoek. Ook namen van gezinsleden, belangrijke datums en sportclubs worden vaak als wachtwoord gekozen.

Van de deelnemers aan het onderzoek liet vijftien procent weten de naam van het huisdier als wachtwoord te gebruiken, gevolgd door namen van gezinsleden (14 procent), belangrijke datums (13 procent) of favoriete sportclub (6 procent). Zes procent van de deelnemers gebruikte naar eigen zeggen het woord “password” als wachtwoord. “Wat inhoudt dat criminelen eenvoudig op miljoenen accounts kunnen inbreken”, aldus het NCSC.

In plaats van eenvoudig te raden en te kraken wachtwoorden te gebruiken adviseert de Britse overheidsinstantie om een wachtwoord van drie willekeurige woorden te kiezen. Tevens wordt Britse internetgebruikers aangeraden om een sterk en uniek wachtwoord voor hun e-mailaccount te gebruiken en wachtwoorden in de browser op te slaan, wat bescherming tegen phishingsites zou kunnen bieden.

Source