Miljoenen bekende gebruikers van Facebook zouden zich niet aan de regels te hoeven houden die het platform zegt voor alle gebruikers te handhaven. Het gaat onder andere om sporters, acteurs, politici en journalisten, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal maandag op basis van interne documenten van het socialemediabedrijf.

In totaal vielen 5,8 miljoen accounts onder een programma met de naam XCheck (cross check). Daardoor ontstond een onzichtbare elite onder de kleine 3 miljard gebruikers van het sociale netwerk. Om het systeem in stand te houden zou Facebook volgens de Amerikaanse krant de toezichtsraad hebben misleid, die het bedrijf juist had opgericht om te kijken hoe het zijn regels handhaaft.

Een voorbeeld van een persoon die een voorkeursbehandeling kreeg is voetballer Neymar. De Braziliaan kon in 2019 naaktfoto’s op Facebook plaatsen van een vrouw die hem had beschuldigd van verkrachting. Naaktfoto’s zijn volgens de regels van Facebook altijd verboden.

Andere accounts op de beschermde lijst konden berichten plaatsen met inhoud die door de feitencheckers van Facebook al eerder als onjuist waren bestempeld. Zo konden zij Hillary Clinton ervan beschuldigen groepen pedofielen te hebben beschermd en over toenmalig president Donald Trump beweren dat hij alle vluchtelingen voor “beesten” zou hebben uitgemaakt.

In 2019 hield Facebook de praktijken intern al eens tegen het licht. Daaruit bleek dat gebruikers op de beschermde lijst regelmatig voorgetrokken werden. De interne controle noemde dat toen “niet in het openbaar te verdedigen”.

Facebook ontkent bepaalde gebruikers een voorkeursbehandeling te hebben gegeven. Volgens een woordvoerder was de kritiek op XCheck gepast, maar is het platform bezig om het systeem van beschermde gebruikers af te bouwen. Facebook ontkent ook de eigen toezichtsraad te hebben misleid.

Source