Microsoft heeft een waarschuwing gegeven voor twee rootcertificaten van koptelefoonfabrikant Sennheiser waarvan de privésleutel is te achterhalen, waardoor gebruikers op verschillende manieren kunnen worden aangevallen. Windows heeft een eigen database met de rootcertificaten van certificaatautoriteiten die worden vertrouwd. Dit is de Trusted Root CA store.

Browsers en Windows maken hier gebruik van om te kijken of door websites en software aangeboden certificaten zijn te vertrouwen. Gebruikers met beheerdersrechten kunnen certificaten aan de database toevoegen en verwijderen.
Securitybedrijf Secorvo Security ontdekte bij een onderzoek naar de Trusted Root CA store twee onverwachte rootcertificaten, afkomstig van Sennheiser (pdf).

De Sennheiser HeadSetup-software bleek de certificaten te installeren. Door een implementatiefout blijkt het mogelijk om de privésleutel van één van de “clandestien geïnstalleerde rootcertificaten” te bemachtigen, aldus de onderzoekers. Een aanvaller kan zo certificaten uitgeven die worden vertrouwd op systemen waar de Sennheiser-rootcertificaten zijn geïnstalleerd.

Microsoft laat weten dat de rootcertificaten in kwestie onbeperkt zijn en gebruikt kunnen worden om extra certificaten uit te geven, die voor het signeren van software en serverauthenticatie zijn te gebruiken. Sennheiser werd op 23 juli over het probleem ingelicht en heeft nu een update voor de HeadSetup en HeadSetup Pro software uitgebracht die de certificaten verwijdert. Daarnaast heeft Microsoft de Certificate Trust List bijgewerkt om deze certificaten niet meer te vertrouwen.