Phishing blijft een probleem voor de nabije toekomst omdat een menselijke beslissing hier zo’n belangrijke rol bij speelt, zo stelt Microsoft in het vandaag verschenen Security Intelligence Report. De hoeveelheid phishingmails steeg vorig jaar, terwijl het aantal Windowscomputers dat ransomware tegenkwam afnam.

Het rapport is gebaseerd op informatie die Microsoft via eigen producten zoals Security Essentials en Windows Defender verzamelt. Volgens de softwaregigant is phishing nog altijd een zeer populaire manier voor cybercriminelen om internetgebruikers aan te vallen. Het aantal phishingmails steeg tussen januari en december vorig jaar met 250 procent, aldus Microsoft. Ook het aantal “phishingclicks” neemt volgens de softwaregigant toe.

“Phishing blijft een probleem voor de nabije toekomst, omdat het menselijke beslissingen en beoordelingsvermogen betreft, tegenover continue pogingen van cybercriminelen om hun slachtoffers in hun lokaas te laten trappen”, zo laat Microsoft weten.

Image

Ransomware

Terwijl het aantal gevallen van phishing steeg, daalde de “ransomware encounter rate”, die aangeeft hoe vaak Windowscomputers ransomware tegenkomen, met 60 procent. Het gaat hier alleen om “encounters” en niet om daadwerkelijke infecties. Denk aan een kwaadaardige e-mailbijlage met ransomware die door Windows Defender wordt gedetecteerd en geblokkeerd. Computers in Ethiopië en Mongolië kwamen het vaakst ransomware tegen, terwijl dit in Ierland en Japan het laagst was.

Volgens Microsoft is de daling te danken aan een toegenomen bewustzijn bij eindgebruikers en organisaties. Zo zijn gebruikers voorzichtiger geworden en maken ze back-ups van belangrijke bestanden, aldus de softwaregigant. In plaats van ransomware zouden aanvallers zich nu weer richten op malware die minder opvallend is, zoals cryptominers die de rekenkracht van systemen gebruiken om cryptovaluta te delven.

Image